Azot – charakterystyka

AZOT to gaz stanowiący 78% powietrza, którym oddychamy, w połączeniu z innymi pierwiastkami zawarty jest we wszystkich organizmach. Azot niechętnie wchodzi w reakcje z innymi substancjami, dlatego używa się go, jako wypełnienie opakowań z żywnością, dzięki temu żywność jest świeża i nie ulega zepsuciu.

 

Azot to pierwiastek chemiczny podobnie jak tlenu czy węgiel. W wyniku połączenia z wymienionymi lub innymi pierwiastkami, powstają związki azotowe, niektóre z nich mają podstawowe znaczenie dla procesów życiowych, na przykład aminokwasy i białka. Azot można wyodrębnić z powietrza poprzez ochładzanie(najpierw skraplają się inne zawarte w nim gazy).

 

Azot staje się cieczą dopiero w temperaturze -196 stopni Celsjusza, tak bardzo zimną ciecz wykorzystuje się do szybkiego zamrażania żywności, w celu jej dalszego przechowywania. Mimo, że ludzie i inne zwierzęta nieustannie oddychają azotem, to pierwiastek ten w postaci przyswajalnej przez ustrój wprowadzany jest do organizmu innymi drogami, czyli poprzez obieg azotu w przyrodzie, który nosi nazwę cyklu azotowego.

 

Zobacz testy z chemii dla szkół średnich i gimnazjum

Azot - charakterystyka
AZOT to gaz stanowiący 78% powietrza, którym oddychamy, w połączeniu z innymi pierwiastkami zawarty jest...
Kwasy i zasady, opis i zastosowanie
KWASY I ZASADY należą do grupy związków chemicznych. Charakteryzują się przeciwstawnymi właściwościami....
Elektrownia, sposób działania i rodzaje
Z energii elektrycznej korzysta większość używanych przez człowieka urządzeń w życiu codziennym. Jeśli...
Baobab, najważniejsze informacje
Baobab to rodzaj nietypowych drzew liściastych, które występują głównie na sawannach. Są to drzewa długowieczne...
Energia
Energią nazywa wielkość fizyczną określającą stan układu fizycznego, jak również stan i wzajemne oddziaływanie...
Stoicyzm - definicja i założenia
STOICYZM to jeden z wielu kierunków filozoficznych, którego początki sięgają III wieku przed narodzinami...
Bierzmowanie
Bierzmowanie to jeden z sakramentów świętych a jego przyjęcie to warunek, który umożliwia w późniejszym...
Cywilizacja, definicje i opis
CYWILIZACJA jest pojęciem stosowanym w celu określenia rozwoju danego społeczeństwa w pewnym okresie...
Pogoda, definicja
POGODA jest pojęciem stosowany w celu określenia krótkotrwałych zmian w dolnej warstwie atmosfery. W...
Biedronka
Biedronka z łaciny Coccinellidea to owad z rodziny drobnych chrząszczy, przeważnie plamisto ubarwiony....
Parandowski Jan
JAN PARANDOWSKI urodził się 11 maja 1895 roku we Lwowie, zmarł natomiast 26 września 1978 roku w Warszawie....
Orzeszkowa Eliza, życiorys i twórczość
Eliza Orzeszkowa z domu Pawłowska urodziła się 6 czerwca 1841 roku w Milkowszczyźnie a zmarła 18 maja...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *