Węglowodany, charakterystyka

Węglowodany- to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, pełnią jednocześnie wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja metabolizmu, w tym białek, dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu. Węglowodany są zdrowe dla układu trawiennego, lecz konsekwencje ich nadmiernego spożywania są już dla organizmu bardzo niekorzystne – zwłaszcza otyłość i cukrzyca, które pociągają za sobą kolejne, bardzo poważne schorzenia. Popularnym źródłem węglowodanów są ziarna: zboża, ryż, kukurydza, nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, bób, soczewica, soja oraz rośliny okopowe: ziemniaki, buraki cukrowe. Z punktu widzenia chemicznego, dokonano podziału węglowodanów na:

 

a) węglowodany proste (monosacharydy), zaliczamy do nich:

  • glukozę
  • fruktozę
  • galaktozę

 

b) złożone, małocząsteczkowe (oligosacharydy), zaliczamy do nich:

  • sacharozę
  • laktozę

 

c) złożone wielkocząsteczkowe (polisacharydy), zaliczamy do nich:

  • skrobię
  • glikogen
  • błonnik pokarmowy

 

d) inne pochodne węglowodanów.

 

Węglowodany pełnią w naszym organizmie wiele ważnych funkcji, gdyż stanowią podstawowy, najłatwiej dostępny środek energii, pozwalający na zachowanie w organizmie stałej temperatury ciała. Z jednego grama cukru możemy pozyskać aż cztery kalorie energii. Należy jednak podkreślić, iż w przeciwieństwie do tłuszczy, będących podstawowym źródłem energii, pokłady węglowodanów bardzo szybko się wyczerpują. Nie mniej jednak, to właśnie glukoza jest jedynym źródłem energii dla mózgu i mięśni.

Hymn, definicja rodzaje
Hymn to inaczej pieśń pochwalna. Określenie to pochodzi z Grecji. Jest to bardzo uroczysta pieśń o podniosłym...
Kompas, zasada działania i budowa
Kompas to urządzenie występujące także pod nazwą busola. Jest to przyrząd, którego celem jest wskazywanie...
Hiperbola
środek stylistyczny polegający na ukazaniu opisywanego zjawiska w sposób przesadny, wyolbrzymiony. Stosowanie...
Martwa natura, sztuka
Martwa natura- to rodzaj kompozycji złożonej z przedmiotów codziennego użytku- naczyń, mebli, tkanin,...
Pozycjonowanie produktu lub marki jako strategia marketingowa
Pozycjonowanie produktu lub marki jako strategia marketingowa obejmuje szereg działań i decyzji, które...
A Cappella
A Cappella , wyrażenie to pochodzi z języka włoskiego cappella – kaplica. Wyrażenie a cappella dosłownie...
Szkarłupnie, charakterystyka
Szkarłupnie to zwierzęta bezkręgowe wtóroustne charakteryzujące się wtórną symetrią pięciopromienną....
Darwinizm, definicja
Darwinizm- twórcą tej myśli ewolucyjnej jest Karol Robert Darwin, który wyróżnił następujące czynniki...
Horacy, życie i twórczość
Horacy (Quintus Horatius Flaccus) był najwybitniejszym poetą starożytnego Rzymu, który żył w latach 65-8...
Pastel, malarstwo
Pastel- technika pasteli, ze względu na szerokie możliwości uzyskiwania efektów barwnych sytuowana jest...
Hera, mitologia grecka
Hera jest postacią pochodzącą z greckiej mitologii. Postać ta była jednym z bóstw zamieszkujących Olimp....
Bocian biały, opis
Bocian biały jest jednym z ciekawszych dużych ptaków z rodziny bocianowatych, którego można w okresie...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *