Węglowodany, charakterystyka

Węglowodany- to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, pełnią jednocześnie wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja metabolizmu, w tym białek, dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu. Węglowodany są zdrowe dla układu trawiennego, lecz konsekwencje ich nadmiernego spożywania są już dla organizmu bardzo niekorzystne – zwłaszcza otyłość i cukrzyca, które pociągają za sobą kolejne, bardzo poważne schorzenia. Popularnym źródłem węglowodanów są ziarna: zboża, ryż, kukurydza, nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, bób, soczewica, soja oraz rośliny okopowe: ziemniaki, buraki cukrowe. Z punktu widzenia chemicznego, dokonano podziału węglowodanów na:

 

a) węglowodany proste (monosacharydy), zaliczamy do nich:

  • glukozę
  • fruktozę
  • galaktozę

 

b) złożone, małocząsteczkowe (oligosacharydy), zaliczamy do nich:

  • sacharozę
  • laktozę

 

c) złożone wielkocząsteczkowe (polisacharydy), zaliczamy do nich:

  • skrobię
  • glikogen
  • błonnik pokarmowy

 

d) inne pochodne węglowodanów.

 

Węglowodany pełnią w naszym organizmie wiele ważnych funkcji, gdyż stanowią podstawowy, najłatwiej dostępny środek energii, pozwalający na zachowanie w organizmie stałej temperatury ciała. Z jednego grama cukru możemy pozyskać aż cztery kalorie energii. Należy jednak podkreślić, iż w przeciwieństwie do tłuszczy, będących podstawowym źródłem energii, pokłady węglowodanów bardzo szybko się wyczerpują. Nie mniej jednak, to właśnie glukoza jest jedynym źródłem energii dla mózgu i mięśni.

Egzamin gimnazjalny
Egzamin gimnazjalny to test sprawdzający, podczas którego oceniany jest poziom opanowania wiadomości...
Anatomia, definicja
Jest to nauka o wewnętrznej budowie organizmów żywych: roślin, zwierząt, człowieka. Wyraz anatomia pochodzi...
Krew, budowa i funkcje
KREW to płyn ustrojowy, który poprzez układ krążenia spełnia funkcję transportową oraz pozwala na komunikowanie...
Krasicki Ignacy, życie i twórczość
Ignacy Krasicki urodził się 3 lutego 1735 roku w Dubiecku, zmarł natomiast w Berlinie 14 marca 1801 roku....
Bio-wegetarianizm
Mięso hodowane w laboratorium, znane również jako mięso z probówki, jest produkowane z komórek mięśniowych...
Gnostycyzm oraz gnostyk - co to?
Gnostycyzm, jako ruch religijny i filozoficzny, wywodzi się z różnych tradycji żydowskich, chrześcijańskich,...
Dychotomia , definicja
Dychotomia to podział jakiejś jednej całości na dwie wyraźnie różniące się od siebie części. Inaczej...
Albinizm, charakterystyka
Albinizm- to choroba genetyczna, która polega na zaburzeniu wytwarzania melaniny(barwnika skóry, włosów,...
ARMAGEDON
Megiddo leżało kilkanaście kilometrów na pd. wsch. od góry Karmel, na wzniesieniu dominującym nad równiną...
Sawanna, podstawowe informacje
Sawanna to pewien obszar terenu znajdującego się w strefie międzyzwrotnikowej, którego cecha charakterystyczną...
Epoka brązu, prehistoria
Epoka brązu to jedna z prehistorycznych epok opisujących dzieje ludzkości. Jest to druga z trzech epok,...
Mickiewicz Adam, życiorys twórczość
Adam Bernard Mickiewicz herbu poraj urodził się 24 grudnia 1798 roku w Zaosiu lub Nowogródku. Zmarł 26...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *