“The recipe for my favourite dish” – wypracowanie po angielsku.

Fragment "The recipe for my favourite dish" - wypracowanie po angielsku, ale w tłumaczeniu na język polski. Dzięki temu tłumaczeniu tekst w języku angielskim nie jest opublikowany w internecie.

 

" (...) Sposób przyrządzenia:

1. Umyj dokładnie wszystkie warzywa i posiekaj je.

2. Posyp posiekanego bakłażana solą i odstaw go na 20 minut. Potem opłucz go dokładnie pod zimną wodą.

3. Podgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu, dodaj rozgnieciony czosnek i cebulę. Gotuj przez 10 minut. Dodaj bakłażana, cukinie, czerwoną i zieloną paprykę. Gotuj dalej przez 12 minut.

4. Dodaje pomidory i przecier pomidorowy. Przykryj rondel i duś, aż warzywa będą miękkie (ok. 30 minut). Dodaj cukier, sól, pieprz i zioła. Odkryj rondel, jeżeli sos jest zbyt wodnisty.

5. Umieść połowę sosu w prostokątnym naczyniu do pieczenia. Pokryj go czterema lub pięcioma (w zależności od wielkości naczynia) warstwami ciasta lasagne. Dodaj pozostałą połowę sosu i znowu przykryj arkuszami lasagne.

6. Podgrzej mleko, masło i mąkę razem, mieszając nieprzerwanie przez około 5-10 minut (aż zgęstnieje). Dodaj sól, pieprz i połowę sera. Polej sosem lasagne i posyp resztą sera.

7. Piecz lasagne w piekarniku przez 45 minut (aż się zbrązowi na wierzchu).

Smacznego!"

 

Całe wypracowanie w języku angielskim zawiera 359 słów.

The recipe for my favourite dish.

I like cooking very much although everybody says this is a bit unusual because I am a boy. Cooking has been my hobby since I was old enough to accompany my mother in the kitchen.  I loved sitting in there and observing all the mysterious things she was doing. I prepared my first dish when I was five. It was a very simple cake but I was very proud of it. Since then I have produced many more sophisticated dishes. I think I am quite good at cooking although  I am only fourteen. Here is the recipe for my favourite dish – lasagne.

LASAGNE

Ingredients:

450 g tomatoes, 3 small courgettes, 1 large onion, 1 red pepper, 1 green pepper, 1 aubergine, 2 cloves of garlic, 2 tablespoons of olive oil, 2 tablespoons of tomato puree, a pinch of sugar, salt and black pepper to taste, Italian herbs, 8-10 sheets of lasagna, 60 g butter, 60 g flour 70 g grated Parmesan cheese,

Preparation:

1. Wash all the vegetables thoroughly and chop them.

2. Sprinkle the copped aubergine with salt and leave it for 20 minutes. Rinse well under cold water.

3. Heat the olive oil in a large saucepan, add the crushed garlic and the onion. Cook for 10 minutes. Add the aubergine, courgettes, red and green pepper. Continue cooking for 12 minutes.

4. Add the tomatoes and the tomato puree. Cover the saucepan and simmer until the vegetables are soft (about 30 minutes). Add the sugar, salt, pepper and herbs. Uncover the saucepan if the sauce is too runny.

5. Place half of the sauce in an oblong baking dish. Cover it with 4 or 5 (depending on the size of the dish) lasagna sheets. Add the other half of the sauce and cover with lasagna sheets again.

6. Heat the milk, butter, and flour together stirring constantly for about 5-10 minutes (until thick). Add salt and pepper and a half of cheese. Pour the sauce over the lasagna and sprinkle it with the remaining cheese.

7. Bake the lasagne in the oven for 45 minutes (until golden on top)

Bon appétit!

Matka Marcysia – charakterystyk „Dym” M. Konopnicka, wypracowanie
Charakterystyka matki Marcysia, bohaterki występującej w nowelki „Dym” M. Konopnickiej. Kobieta mieszkała wraz z jedynymi synem, Marcysiem w...
Okresy epoki starożytnej, wypracowanie
Periodyzacja epoki starożytnej Termin periodyzacja oznacza podział na okresy oraz podokresy. Takowego szczegółowego podziału wymaga natomiast...
Popiel / Chwostek – charakterystyka bohatera J. I. Kraszewskiego „Stara baśń”
Popiel zwany pogardliwie Chwostkiem jest jednym z bohaterów powieści J. I. Kraszewskiego pod tytułem „Stara baśń”. Popiel pochodzi z rodu Leszków....
„Na Anioł Pański” interpretacja wiersza, Kazimierz Przerwa Tetmajer
„Na Anioł Pański” interpretacja wiersza Kazimierza Przerwy Tetmajera „Na Anioł Pański ” to tytuł wiersz Kazimierza Przerwy Tetmajera. Cały utwór...
„Do krytyków” interpretacja wiersza Juliana Tuwima, wypracowanie
„Do krytyków” interpretacja wiersza Juliana Tuwima „Do krytyków” to jeden z wierszy autorstwa Juliana Tuwima. Podmiot liryczny w utworze możemy...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *