Botulizm , definicja

Botulizm to inaczej zatrucie jadem kiełbasianym. Botulizm wywoływany jest przez bakterię beztlenową Clostridum Botulinum. Bakteria ta wytwarza toksynę (jad) rozwijając się w szczelnie, hermetycznie zamkniętym pożywieniu, takim jak: konserwy mięsne, rybne, konserwy warzywne, owocowe. Clostridum Botulinum może wystąpić w konserwach domowej roboty , tak zwanych wekach. Puszki z zakażoną żywnością są najczęściej rozdęte, po otwarciu natomiast konserwa ma zapach zjełczałego tłuszczu. Wskutek zjedzenia żywności zakażonej jadem kiełbasianym pojawiają się objawy chorobowe takie jak: widzenie przez mgłę, podwójne widzenie, suchość w jamie ustnej, utrudnione połykanie, zaparcia, porażenie mięśni ( w tym porażenie mięśni oddechowych może doprowadzić do śmierci). Jad kiełbasiany można unieczynnić poprzez wysoką temperaturę w procesie gotowania. W trakcie odpowiednio wcześnie zastosowanego leczenia botulizm jest w pełni uleczalny z pomocą odpowiedniej antytoksyny.

Pozytywizm, definicja, epoka literacka
Pozytywizm to epoka w historii literatury polskiej istniejąca pomiędzy rokiem 1863 a rokiem 1891. Ramy...
Instrumentacja muzyczna
Instrumentacja muzyczna, będąca zarówno sztuką, jak i nauką, odgrywa kluczową rolę w procesie tworzenia...
Polityka
Pojęcie to wywodzi się z greckiego i oznacza poly – mnogość, różnorodność; polis – państwo-miasto....
Logika , definicja
Wyraz logika pochodzi z greckiego – Logos – co znaczy rozum. Logika jest częścią filozofii. Według klasycznego...
Szkielet, definicja rodzaje
Szkieletem nazywana jest konstrukcja zbudowana z twardego materiału, która wchodzi w anatomiczny skład...
Kwas deoksyrybonukleinowy , DNA , definicja
To jeden z kwasów nukleinowych, wielocząsteczkowy, organiczny związek chemiczny. DNA mieści się w chromosomach...
Atmosfera
Termin atmosfera wywodzi się od dwóch greckich słów: atomos – para, powietrze i sphaira – kula. Jest...
Fen, definicja
Fen jest wiatrem wiejącym z gór w doliny. Charakteryzuje się tym, że jest suchy i ciepły. Cechy te zawdzięcza...
Krasiński Zygmunt, życie i twórczość
Zygmunt Krasiński urodził się w 1812 roku w Paryżu, zmarł natomiast w 1859 roku również w Paryżu. Jego...
Płazińce, charakterystyka
Płazińce to zwierzęta o bardzo prymitywnej budowie. Są to bezkręgowce często zwane robakami płaskimi,...
Futuryzm, kultura XX wieku
Futuryzm jest nowoczesnym kierunkiem w kulturze, co widoczne jest zwłaszcza w literaturze. Jego początki...
Azot - charakterystyka
AZOT to gaz stanowiący 78% powietrza, którym oddychamy, w połączeniu z innymi pierwiastkami zawarty jest...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *