Skąd wzięły się naturalne wina we Francji?

Dowiedz się wszystko co chciałbyś wiedzieć na temat kuchni francuskiej, delikatesów francuskich i francuskich naturalnych win.

Mówiąc o naturalnych winach bardzo często myśli się o Francji. Kraj ten, a w zasadzie położone w nim miasteczko Beaujolais to kolebka ruchu naturalistycznego. Wielu pochodzących stamtąd winiarzy dostrzegło, że produkowane przez nich wina są po prostu niesmaczne. Wynikało to oczywiście z dużej ilości zawartej w produkcie siarki, która co prawda przyspieszała fermentację, ale psuła smak.

Początki są trudne. Zawsze…

Jest początek lat 60. Grupa winiarzy twierdzi, że wina powinny być przede wszystkim naturalne. Dlatego nie powinny one zawierać niepotrzebnej chemii, pestycydów, a także nadmiaru siarczanów. Marcel Lapierre i Jean Foillard, Guy Breton i Charly Thevenet doszli do wniosku, że będą produkować wino tak, jak robiły to wcześniejsze pokolenia. Z biegiem czasu grono osób, które były niezadowolone z jakości win produkowanych niezbyt naturalnymi metodami zaczęło się rozrastać. Już po kilku latach winiarze znad Loary również weszli w tą branżę, co było tak naprawdę pierwszym krokiem na drodze rozwoju produktów naturalnych. Po zakończeniu pierwszych degustacji okazało się, że te ostatnie mają olbrzymią przewagę nad standardowymi produktami.

Mamy XXI wiek

Z początku XXI wieku ruch naturalistów znacznie się wzmocnił. Co ważne, opierał się on w gruncie rzeczy na niewielkich sklepach i rodzinnych winiarniach, dzięki którym naturalne wina francuskie mogą istnieć. Siłą tych małych podmiotów była ich liczba. W praktyce doprowadziło to do sytuacji, że wina te stają się coraz popularniejsze i – krok po kroku – wypierają trunki produkowane „sztucznymi” metodami z rynku. Mało tego! Naturalne wina pojawiają się również i na zagranicznych rynkach. Dla przykładu w Polsce pojawia się coraz więcej firm, które skupiają się na dostarczeniu oryginalnych, czyli naturalnych produktów winiarskich.

Podsumowując, zmiany na francuskim rynku winiarskim można jedynie odnieść do tego, co w ostatnich latach działo się na polskim rynku produktów spożywczych. Nie jest bowiem tajemnicą, że popyt na naturalne jedzenie stale wzrasta.

Jak wybrać najlepsze wagi sklepowe dla swojego biznesu?

Wagi sklepowe są jednym z podstawowych narzędzi wykorzystywanych w punktach sprzedaży, takich jak sklepy spożywcze, warzywniaki, czy sklepy internetowe. Odpowiedni wybór wagi może znacząco wpłynąć na wydajność, dokładność pomiarów oraz komfort pracy w sklepie. W

Wyjątkowy DJ na wesele w Bydgoszczy – jak wybrać najlepszego?

Wybór odpowiedniego dj wesele bydgoszcz to jedna z najważniejszych decyzji przy organizacji uroczystości. DJ odpowiada za atmosferę całego przyjęcia, prowadzenie ceremonii oraz dopasowanie muzyki do gustu gości. Współcześni DJ-e weselni oferują znacznie więcej niż tylko

Jak zadbać o powietrze w firmach produkcyjnych?

Jakość powietrza w firmach produkcyjnych ma kluczowe znaczenie nie tylko dla zdrowia pracowników, ale także dla efektywności produkcji i jakości wytwarzanych wyrobów. Wiele procesów przemysłowych, zwłaszcza w branżach takich jak przemysł spożywczy, chemiczny czy drzewny,

Jak hurtownia papiernicza może zrewolucjonizować Twoje biuro?

Każde biuro, bez względu na jego wielkość, potrzebuje odpowiednich narzędzi i materiałów, które wspierają efektywność i organizację pracy. Współczesne biuro nie może funkcjonować bez odpowiednich akcesoriów papierniczych, takich jak skoroszyty A4, długopisy, czy segregatory. W

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *