Baobab to rodzaj nietypowych drzew liściastych, które występują głównie na sawannach. Są to drzewa długowieczne a ich cecha charakterystyczną jest zgrubiały pień, który w przypadku drzewa o wysokości 5-25 metrów, osiąga od 7 do 11 metrów średnicy. Mimo, iż są to rośliny długowieczne, to trudno jest określić ich wiek z racji tego, że nie posiadają one cyklicznych słojów rocznych.
Drzewa te podobnie, jak inne gatunki występujące na suchych obszarach, zrzucają liście podczas pory suchej, by odżyć podczas pory deszczowej. Ich gruby pień służy magazynowaniu wody, która zapewnia roślinom tym przetrwanie podczas długiej suszy. W zależności od grubości pienia, może on przechowywać nawet 120 000 litrów wody.
Co ciekawe zarówno nasiona jak i liście baobabu są jadalne i wielce pożywne. Daje się je spożywać zarówno na surowo, oraz po uprzednim upieczeniu. Na dodatek zawartość wapnia w roślinach tych dwukrotnie przewyższa ilość, jaka znajduje się w mleku. „W 100 gramach pulpy z baobabu znajduje się aż 300 mg witaminy C, prawie sześciokrotnie więcej niż w pomarańczach.”[wikipedia]