Przyrządzenie wyśmienitej kawy z ekspresu ciśnieniowego wymaga wykorzystania nie tylko dobrej jakości ziaren. Gdy chcemy, aby kawa miała aksamitną mleczną piankę, duże znaczenie ma również wybór właściwego mleka. Jakie najlepiej nadaje się do ekspresu?
Jak spieniać mleko w ekspresie ciśnieniowym?
Najłatwiej przyrządzić pyszną kawę z mlekiem w ekspresie, który zrobi to za nas np. profesjonalny ekspres do kawy do kawiarni. Urządzenie jak ciśnieniowy ekspres automatyczny może wtedy samodzielnie przyrządzić wyśmienitą kawę, również z mleczną pianką. Wobec tego nie potrzebujemy wiedzy i umiejętności baristy, aby ją zaparzyć.
Jak się spienia mleko w ekspresie ciśnieniowym? Mleko umieszczane jest w specjalnym pojemniku, z którego ekspres pobiera je i następnie spienia, nasycając bąbelkami powietrza. Następnie spienione mleko jest umieszczane w kawowym naparze.
Dostępne są też ekspresy ciśnieniowe wyposażone w dyszę do samodzielnego spieniania mleka. Wymagają one jednak opanowania tej techniki, by pianka była idealna.
Mleko do ekspresu ciśnieniowego – jakie będzie najlepsze?
Sekretem wyśmienitej mlecznej pianki jest odpowiednio dobrane mleko. Zatem, jakie mleko do ekspresu warto kupić?
Zaleca się stosowanie mleka krowiego o 3-4% zawartości tłuszczu, ponieważ wtedy będzie mogło ono dać perfekcyjną piankę – gęstą i aksamitną.
Najlepiej do spieniania wykorzystać mleko prosto z lodówki. Nie powinno ono jednocześnie przekraczać temperatury 70 stopni Celsjusza, ponieważ dochodzi wtedy do nadmiernego podgrzania tłuszczu mlecznego. W efekcie pianka może być gorzka.
Czy zamiast mleka można wykorzystać napoje roślinne?
Do spieniania można wykorzystać także napoje roślinne, na przykład napój sojowy, napój owsiany albo napój migdałowy.
W sprzedaży można znaleźć również specjalne napoje roślinne do kawy, z których można przygotować gęstą, sztywną i smaczną piankę.