Dlaczego lekarze nie traktują poważnie nietolerancji na gluten?

W środowisku lekarskim nie ma definicji choroby, która charakteryzuje się nietolerancją na gluten, poza celiakią.

Jeśli celiakia podczas badań jest wykluczona, według większości lekarzy nie ma wskazań do wykluczania glutenu z naszej diety. Nie ma bowiem żadnych badań klinicznych, które mogłyby uznać nadwrażliwość na gluten jako jednostkę chorobową. Nic zatem dziwnego, że osoby uskarżające się na nadwrażliwość na ten składnik pożywienia, diagnozują się na własną rękę.

 

 

Objawy nietolerancji na gluten:

 

  • osłabienie organizmu
  • wymioty
  • biegunka
  • apatia
  • rozstrój żołądka
  • zmiany skórne
  • bóle brzucha po posiłku
  • wzdęcia
  • brak sił i spadek koncentracji
  • problemy z wypróżnianiem

 

To tylko niektóre z objawów nietolerancji glutenu. Nietolerancja glutenu ma także wpływ na równowagę hormonalną, która zostaje zachwiana. Dodatkowo mogą pojawić się bóle stawów i mięśni, a także zły nastrój prowadzący do depresji. Co więcej kobiety mogą się uskarżać na rozregulowanie cyklu miesiączkowego, a nawet mieć obniżoną płodność.

 

 

Jak leczyć nietolerancję na gluten?

Lekarstwo jest tylko jedno. Należy wyeliminować gluten z naszego pożywienia. Przy całkowitym zrezygnowaniu z glutenu, poprawę samopoczucia zauważymy natychmiast. W sklepie naucz się robić mądrze zakupy, czytając wnikliwie etykiety produktów. Produkty wolne od glutenu oznaczone są symbolem przekreślonego kłosa. Należy uważać, ponieważ gluten może być ukryty w wędlinach, lodach, napojach, wyrobach garmażeryjnych, a nawet warzywach i owocach zamkniętych w puszce.

 

 

Co jeść na diecie bezglutenowej?


W sklepach coraz więcej możemy znaleźć produktów wolnych od glutenu. Rośnie liczba osób z nietolerancją glutenu, więc przemysł spożywczy wychodzi konsumentom naprzeciw. Chleb bezglutenowy można dostać w sklepie, ale też jeśli wolisz domowe smaki, upiec go własnoręcznie z mieszanki do wypieków, z których w parę chwil otrzymasz pyszne pieczywo bezglutenowe. W sieci trafisz na przepisy bezglutenowe, dzięki którym twoje posiłki wcale nie będą nudne i zbyt mało urozmaicone. Przepis na chleb bezglutenowy, przepis na bułeczki, a nawet ciasto, czy muffiny. Co więcej mąka bezglutenowa, którą zastąpisz mąkę do tej pory używaną, będzie bazą do ulubionych wypieków, takich jak pierogi, czy naleśniki. Jak widzisz dieta bezglutenowa nie musi oznaczać rezygnacji z tego, co lubisz najbardziej. Musisz tylko zastosować odpowiednie, bezglutenowe zamienniki.

 

 

Czy nietolerancja glutenu oznacza dietę bezglutenową do końca życia?


Tylko celiakia wymaga wyeliminowania glutenu na całe życie. Nietolerancja na gluten może po prostu minąć samoistnie. U małych dzieci dość często diagnozuje się alergię pokarmową, która objawia się bólem brzuszka, katarem, zmianami skórnymi i innymi przykrymi dolegliwościami. Po wyeliminowaniu glutenu objawy mijają. Po pewnym czasie po ponownym wprowadzeniu glutenu okazuje się, że nic złego się nie dzieje, a dziecko zwyczajnie z nietolerancji na gluten wyrosło. Nie ma zatem jednej reguły, która mogłaby określić jak długo nadwrażliwość na gluten będzie wyznaczać nam trendy w kuchni.

 

Przy współpracy z blogiem “wkobiecymwydaniu.pl”.

 

Poznajemy moc dogoterapii. Twoje psie wsparcie dla duszy

Dogoterapia to innowacyjna forma terapii, która wykorzystuje obecność specjalnie wyszkolonych psów do wspierania zdrowia psychicznego i fizycznego pacjentów. W Klinice MECAL w Gdańsku, ta metoda przynosi nadzieję i uśmiech na twarze wielu osób, oferując unikalne

Dlaczego znajomość angielskiego jest dziś tak istotna?

W dzisiejszym świecie angielski jest kluczowy – wspiera rozwój zawodowy, ułatwia podróże i otwiera dostęp do globalnej wiedzy. Jeśli czujesz potrzebę lepszego zrozumienia treści anglojęzycznych lub chcesz podnieść swoją wartość na rynku pracy, warto zainwestować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *